Ruyge Weyde
"Zomer 1964"

De boerderij

De boerderij, vroeger en nu.

De boerderij  was vroeger 1 van de eerste boerderijen opgebouwd uit steen en stamt uit 1537. De toenmalige eigenaar Roeloff Aerts van Wensveen verkocht het bedrijf aan ene Otto van Bloijs van Treslongh tevens domheer van het kapittel van Utecht in 1599. Deze liet de voorgevel vernieuwen in 1610, welke familie van Vliet in 2015 opnieuw hebben laten doen.

De hoeve heeft een gemetselde fundering en staat op een natuurlijke kleirug. In de voorgevel bevinden zich boven de deur een aantal vensters met oude ontlastingsbogen. Verder zien we boeren vlechtwerk en muurankers in de voorgevel. De vensters hebben nog buitenluiken, en het geheel is nog overkapt met een groot rieten dak, met wolfseind. De boerderij staat op de lijst van beschermde monumenten.

Na al die jaren en vele generaties later zijn er veel dingen veranderd op onze boerderij. Alhoewel de woonboerderij in oude staat is gebleven, is er rondom de boerderij veel gebeurd. Boven de jonge dieren bevinden zich 3 gastenverblijven (Ruyge Weyde Logies), ook is er een grote ontvangstruimte aanwezig op de begane grond welke ruimte biedt tot 40 personen. Hier worden grote groepen ontvangen voor rondleidingen/kaasproeverijen. In de boerderij zelf bevindt zich (nog)de winkel en kaasmakerij, waar veel klanten hun kaas kopen.

Meer naar achteren op de boerderij bevindt zich de jongveestal welke in 1992 gebouwd is en biedt plaats aan maximaal 70 koeien. Nog verder naar achter word dit jaar (2018) een nieuwe stal gebouwd voor de melkkoeien met een melkrobot welke plaats biedt aan 70 melkkoeien. 70 Melkkoeien klinkt tegenwoordig klein, wat het ook is. Een gemiddeld bedrijf telt 110 melkkoeien. Echter hebben wij niet de ambitie om groot te worden in het aantal stuks vee, maar groot worden door klein te blijven. De kwaliteit staat bij ons voorop, dat houden we zo..

1847jaartal
50Melkkoeien
5Generaties
3Logies