Het verhaal achter....

Ruyge Weyde

Het verhaal van de biologische kaasboerderij gaat terug naar 1847, vanaf dit jaar begon Krijntje de Koning op deze boerderij met het bereiden van boerenkaas; rauwmelkse boerenkaas van verse melk van eigen koeien volgens het traditionele boerenkaasrecept bereid.

Nu vijf generaties later doen wij dat nog steeds op dezelfde wijze. Hier zijn wij trots op!  Vandaag de dag zijn er nog maximaal 100 boeren in Nederland die nog echte Boerenkaas uit rauwe melk maken. Daarvan zijn maximaal 10 biologisch, zoals wij.

Het bijzondere van Boerenkaas is het rauwmelkse aspect. Al het lekkere wat de natuur ons geeft wordt onderdeel van de kaas, wat resulteert in geweldige smaken die per seizoen kunnen verschillen. De verse melk die voor het kaasmaken gebruikt wordt, zorgt voor kaas met een eigen karakter. De tijd van het jaar, het weer, het rantsoen van de koeien, koeien binnen of buiten , de kaasmaker, alles heeft invloed op de smaak van onze biologische boerenkaas. 

Ruyge Weyde

De naam Ruyge Weyde ontleend zijn naam aan de polderweg waaraan de biologische kaasboerderij gelegen is: de “Ruige Weide”.  Naast Ruyge Weyde Kaas hebben we in 2015 op de boerderij luxe gastenverblijven gerealiseerd, welke de naam Ruyge Weyde Logies dragen.

1847-1905

Start Ruyge Weyde

Krijntje de Koning, geen volle familie (nicht) dus telt niet mee in de generatie.

1905-1919

1e Generatie

Willem de Koning 

1919-1962

2e Generatie

Jacobes & Alida de Koning

1962-1996

3e Generatie

Arie van Vliet en Rijkje de Koning

1996-2011

4e Generatie

Rien en Teuni van Vliet

2011-heden

5e Generatie

De broers René & Sander van Vliet

Het familiebedrijf

Sander, René, Rien en Teuni

Biologische boerenkaas

Duurzaam ondernemen

We kiezen ervoor om ons bedrijf biologisch te runnen. Wij geloven erin dat duurzaam en verantwoord ondernemen niet ten koste hoeft te gaan van een goed belegde boterham.  Wij kiezen ervoor om onze koeien het grootste deel van het jaar in de weide te laten grazen. Een blije koe loopt over het algemeen graag buiten. De twee windmolens van EAZ voorzien de volledige boerderij van groene stroom, en de waterbron op 100 meter diepte voorziet de boerderij van drinkwater. De stallen zijn voorzien van LED verlichting en bestrijdingsmiddelen worden absoluut niet gebruikt. Actief nemen we ieder jaar deel aan weidevogelbeheer en sluiten we ’laat maai-contracten’ af om zo het polderleven te beschermen. Door deze maatregelen zien we ons land veranderen van een mono cultuur naar land met veel diversiteit aan bloemen, gras en klaver.

Er worden op onze biologische kaasboerderij gemiddeld 50 koeien gemolken wat relatief weinig is. Groter is zeker niet altijd beter. We hebben er bewust voor gekozen om groot te worden door relatief (in omvang) klein te blijven én te specialiseren. Kwaliteit staat bij ons voorop en dat zal altijd blijven.

Onze missie

Als biologische boer dragen wij de verantwoordelijkheid om een gezond  eindproduct te maken welke voldoet aan onze hoge standaarden. In samenwerking met de natuur gebruiken we ons land in plaats van het uit te putten. In een tijd van intensivering en schaalvergroting zien wij dat er ook ruimte is voor kwalitatief hoogwaardige biologische producten. Wij leiden onze boerderij met een flink portie passie, lef en gezond boerenverstand. Daarnaast vinden we dat biologische voeding betaalbaar moet zijn voor iedereen. 

Onze visie

Door in de toekomst de focus te houden op kwaliteit i.p.v. kwantiteit blijven we onderscheidend naar de toekomst toe. Ook zullen we onze bedrijfsvoering open houden voor bezoekers, klanten, boerderijeducatie en toerisme. Niet alleen om  draagvlak te houden richting de toekomst, maar ook om bereikbaar te blijven en kennis te delen met de mensen om ons heen. Ambacht mag nooit verloren gaan.

De afzet van onze kaas

Naast de Ruyge Weyde kaas die we op de biologische kaasboerderij in onze winkel verkopen, gaat er ook een deel naar kaasspeciaalzaken/specialisten die zich in de randstad bevinden. Onze biologische boerenkaas vindt hier gretig aftrek. Ongeveer de helft van de gehele productie gaat de Nederlandse grens over voor naar delicatesse winkels en biologische winkels. Echter in corona tijd zien we een verschuiving naar meer afzet binnen Nederland.

Export
0
Winkel boerderij
0
Specialisten (B2B)
0