Ruyge Weyde
"Zomer 1964"

De boerderij

De biologische kaasboerderij, vroeger en nu.

De boerderij “Hoeve Vredebest” was vroeger één van de eerste boerderijen die was opgebouwd uit steen en stamt uit 1537. De toenmalige eigenaar Roeloff Aerts van Wensveen verkocht het bedrijf aan ene Otto van Bloijs van Treslongh, tevens domheer van het kapittel van Utecht in 1599. Deze liet de voorgevel vernieuwen in 1610, welke familie van Vliet in 2015 opnieuw hebben laten restaureren.

De hoeve heeft een gemetselde fundering en staat op een natuurlijke kleirug. In de voorgevel bevinden zich boven de deur een aantal vensters met oude ontlastingsbogen. Verder zien we boeren vlechtwerk en muurankers in de voorgevel. De vensters hebben nog buitenluiken en het geheel is nog overkapt met een groot rieten dak met wolfseind. De boerderij staat op de lijst van beschermde monumenten.

Na al die jaren en vele generaties later zijn er veel dingen veranderd op onze biologische kaasboerderij. Alhoewel de woonboerderij in monumentale staat is gebleven, is er rondom de boerderij veel veranderd. Boven de winkel en kaasrijping bevinden zich drie gastenverblijven (Ruyge Weyde Logies), ook is er een prachtige vergaderruimte aanwezig op de begane grond welke ruimte biedt tot 24 personen. Deze ruimte wordt multifunctioneel ingezet. Hier worden ook grote groepen ontvangen voor rondleidingen/kaasproeverijen. 

Meer naar achteren op de kaasboerderij bevindt zich de ligboxenstal welke in 1992 gebouwd is en welke ingericht is voor kalfjes, jongvee, droge koeien en vleesvee. Verder naar achteren staat een hypermoderne ligboxen stal voorzien van melkrobot, mestrobot, waterbron en emissie arme vloeren, en biedt plaats aan 70 melkkoeien. Achter op onze biologische kaasboerderij staan twee EAZ windmolens met houten wieken die ons gehele bedrijf van stroom voorzien

70 Melkkoeien is tegenwoordig klein. Een gemiddelde boerderij telt ca. 110 melkkoeien. Echter hebben wij niet de ambitie om groot te worden in het aantal stuks vee, maar groot te worden en te blijven door de beste te zijn in wat wij doen. De kwaliteit staat bij ons voorop, dat houden we zo. Alle koeien zijn hier geboren, hebben een eigen naam en gaan lekker de weide in. Hoe mooi kan het zijn.

1847jaartal
50Melkkoeien
5Generaties
3Logies